2022 was wereldwijd een recordjaar wat betreft nominale en reële huurstijging, sinds Prologis Research in 2007 de prijzen ging bijhouden. Mondiaal stegen de huren met 30% op jaarbasis (reële groei 21%), waarmee ze aanzienlijk sneller opliepen dan in vorig recordjaar 2021 (17%, waarvan 10% reële stijging).

De herstructurering van de mondiale supply chains, gericht op extra veerkracht, leidde samen met de uitbouw van e-fulfillmentvoorzieningen tot sterke vraag naar ruimte. De vraag bleef het hele jaar sterk doordat grondschaarste, toenemende regelgeving en sterk oplopende bouwkosten nieuwbouw op A-locaties vertraagden.

De Prologis Logistics Rent Index onderzoekt de huurontwikkelingen op markten in Noord-Amerika, Europa, Azië en Latijns-Amerika op basis van lokale marktinzichten en eigen bedrijfsinformatie. De huurprijzen op regionaal en wereldwijd niveau zijn gewogen gemiddelden op basis van geschatte marktomzetten (marktvoorraad maal markthuur).

In het kort

  • VS op kop in versnelde mondiale huurprijsstijging. De stijgende vraag naar ruimte ging gepaard met dalende leegstand, vooral in de VS, waar klanten hun vastgoedstrategieën snel aanpasten aan de turbulentie in de supply chain.
  • Risicobeperking in mondiale waardeketen versterkt structurele vraag. Panden dicht bij de consument en met toegang tot hoogwaardige infrastructuur waren het meest gevraagd en blijven het best renderen.
  • Klanten willen ruimte op plekken waar nauwelijks nieuwbouw mogelijk is. Er wordt druk gebouwd, maar er zijn grote regionale verschillen. Dat heeft te maken met beperkende regelgeving en toenemende grondschaarste.
  • Snelstijgende bouwkosten drijven de huren op. Oplopende bouwkosten (en recentelijk ook een hogere kapitaliseringsgraad) leiden tot hogere huren, om zo de kosten en risico’s van ontwikkeling te dekken.

Download de 2023 Rent Index Paper hier.

Rent Index 2023
Ouder artikel
Sander Breugelmans benoemd tot Head of Capital Deployment in Europa
Nieuwer artikel
Prologis Europa deelt haar activiteiten voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2022

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.