Prologis, de grootste ontwikkelaar van logistiek vastgoed ter wereld, heeft in Antwerpen een eigen kantoor geopend.

Zo wil het Amerikaanse bedrijf na twee grote overnames de Belgische markt aanvallen.

De Amerikaanse vastgoedgroep Prologis koestert forse uitbreidingsplannen in België. De grote ontwikkelaar en investeerder in logistieke vastgoed opende eerder dit jaar een eigen kantoor in het Antwerpse BP-gebouw.

Prologis is het wereldwijde nummer één in logistiek vastgoed. Het bedrijf bezat eind vorig jaar 5.500 gebouwen, goed voor een oppervlakte van 113 miljoen m². Het beursgenoteerde bedrijf heeft 195 miljard dollar vastgoed onder beheer.

Prologis probeert al langer voet aan de grond te krijgen in België. De voorbije jaren deed het twee grote deals in ons land. In 2020 kocht Prologis zes projecten van AG Real Estate in Beersel, Milmort, Oudsbergen and Kontich. Vorig jaar kreeg Prologis er nog een vijftal complexen bij in België, het gevolg van de overname van een Europese vastgoedportefeuille van 1,6 miljard euro van het Britse logistieke platform Crossbay.

Intussen bezit Prologis in België 28 projecten, goed voor ruim 600.000 m². Het is hier een derde kleiner dan zijn beursgenoteerde concurrent WDP. Grote klanten van Prologis in België zijn het schoenenmerk Skechers, de kledijketen C&A en de autobouwer Toyota.

Gateway

Door de opening van een eigen kantoor hoopt Prologis sneller uit te breiden in België en zijn klanten, die in de hele wereld actief zijn, beter te bedienen. 'België is een belangrijke gateway', zegt Jessica Pilkes, country manager voor de Benelux. 'We zien serieuze mogelijkheden om ons marktaandeel hier uit te breiden, niet alleen door nieuwbouw, maar ook door brownfields te herontwikkelen.' Prologis kijkt vooral naar de haven van Antwerpen, Zaventem en rond Brussel.

In België krijgt Prologis niet alleen te kampen met grote concurrentie van spelers als WDP en Montea, maar ook met een tekort aan grond. 'De trend is dat beschikbare gronden schaars zijn', erkent Pilkes. 'In Nederland leeft ook discussie over de 'big boxes' die overal gebouwd worden voor de e-commerce.' De vertraging van de (logistieke) vastgoedmarkt door de snelle renteverhogingen remt Prologis niet af. 'De markt staat helemaal niet stil', beklemtoont Pilkes. 'We krijgen nog altijd projecten aangeboden.'

Opmerkelijk is dat Prologis in Boom een logistiek complex van 50.000 m² 'speculatief' aan het bouwen is. Maar door het tekort aan magazijnen verwacht het daarvoor makkelijk een huurder te vinden. 'We hebben dat onlangs ook twee keer gedaan in Nederland en nog voor de oplevering een huurder gevonden', zegt Pilkes. 'Er is wel vraag in de markt.'

Lees het artikel geschreven door Lukas Vanacker hier.

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.