Hieronder geven we een samenvatting van de Europese activiteiten van Prologis over het tweede kwartaal van 2022, met daarin de belangrijkste operationele kengetallen en een aantal opvallende prestaties en mijlpalen. Het volledige verslag is hier te lezen.

Ben Bannatyne, President van Prologis Europe:
“We zien een aanhoudende hoge vraag naar hoogwaardige, duurzame en veelzijdige logistieke bedrijfsruimte in zeer krappe markten. We blijven anticiperen op de behoeften van onze klanten en leveren waarde die verder gaat dan ons vastgoed door gebruik te maken van onze schaalgrootte en financiële slagkracht, via onder meer ons Essentials platform. In het afgelopen kwartaal presenteerden we onze nieuwe, ambitieuze doelstelling om in 2040 volledig CO2-neutraal te werken, over onze hele waardeketen, en we zullen op gezette tijden verslag blijven doen van onze reële, meetbare vooruitgang op weg naar dat doel.”

Operationele prestaties – tweede kwartaal 2022

 • Totale portefeuille: 20,7 miljoen vierkante meter*
 • Verhuurd oppervlak: 981.269 vierkante meter: 
  • 196.692 vierkante meter nieuwe contracten.
  • 784.577 vierkante meter vernieuwde contracten.
 • Stijging huurinkomsten: + 18,6%**

* omvat exploitatie, ontwikkeling, voor verkoop, overige en VAA/VAC 

** huurontwikkeling op basis van datum contractondertekening

Grote verhuurdeals:

 • 27.944 vierkante meter voor Transeco op Prologis Park Orléans DC2, Frankrijk.
 • 20.494 vierkante meter voor Stark Future S.L. op Prologis Park Sant Boi DC1, Spanje.
 • 14.445 vierkante meter voor CEVA Logistics Netherlands B.V. op Prologis Park Born DC1, Nederland.
 • 11.695 vierkante meter voor National Pen Czech s. r. o. op Prologis Park Pilsen-Stenovice DC2, Tsjechische Republiek.

Investeringen – tweede kwartaal 2022

Ontwikkelingsinitiatieven:

Ons betrouwbare investeringsnetwerk van mondiale leveranciers startte in het tweede kwartaal tien nieuwe ontwikkelingsprojecten:

 • Twee build-to-suit-projecten van in totaal 61.050 vierkante meter in Italië en België.
 • Acht speculatieve projecten van in totaal 225.368 vierkante meter in België, Hongarije, Italië, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Acquisities en verkopen:

Prologis Europe verwierf twintig panden met een totaal verhuurbaar oppervlak van 445.273 vierkante meter in steden in Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.

In het tweede kwartaal van 2022 kocht Prologis Europe vijf grondpercelen van in totaal 240.067 vierkante meter langs strategische logistieke corridors in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Daarnaast verkocht Prologis Europe twee panden van samen 67.066 vierkante meter en één grondperceel van 345.896 vierkante meter.

Toelichting van Ben Bannatyne, President van Prologis Europe:

 • Sterke onderliggende factoren en stijgende kosten stuwden de huurprijzen op met 4,7 procent, de hoogste kwartaalgroei ooit. In een markt met een ongekend hoge vraag blijven we onze positie in stedelijke hotspots uitbouwen. We maken gebruik van onze eigen marktonderzoeksgegevens en geven uitvoering aan onze toekomstgerichte ontwikkelingsstrategie, met onder meer nieuwe contracten voor onze klanten op toplocaties als Bleiswijk, Roosendaal en Amsterdam, in Nederland en Berlijn, Hannover en Duisburg in Duitsland.
 • We blijven onze positie in de snelgroeiende life sciences-sector versterken. Zo zijn we gestart met de ontwikkeling van een nieuw multi-let laboratorium met kantoren op de Cambridge Biomedical Campus, dat zich richt op snelgroeiende biotech- en life sciences-bedrijven.
 • We blijven onze duurzaamheidsstrategie versterken met aanscherping van onze programma’s op het vlak van energiebesparing, CO2-neutraliteit en klantgerichtheid. Lees meer over ons CO2-neutraliteitsdoel 2040 en andere duurzaamheidsprogramma’s in ons onlangs gepubliceerde ESG Report.

Overige bronnen / informatie:

 

Ouder artikel
Prologis breidt Nederlandse portefeuille uit met vier panden
Nieuwer artikel
Online verpakkingsvrije supermarket Pieter Pot tekent huurovereenkomst met Prologis in Rotterdam om hun groeiambitie te faciliteren

LATEN WE BEGINNEN

Elke connectie begint met een gesprek. Ons team staat klaar om te helpen.